03/03/2020

Lionsclub Elburg/Oldebroek zorgt voor nieuwe AED voor Oldebroek Winkeldorp!

Het komt regelmatig voor dat iemand getroffen door een hartstilstand en gereanimeerd moet worden door omstanders. Dat zijn mensen die toevallig in de buurt zijn met hopelijk de aanwezigheid van een AED op korte afstand.

Maar hoe loopt het af als er geen AED (Automatische Externe Defibrillator, apparaat dat gebruikt wordt bij hartstilstand) in de buurt beschikbaar is?

Gelukkig zijn er al een aantal AED’s zichtbaar in de gemeente Oldebroek aanwezig, maar vele zijn na openingstijden “op slot” of niet bereikbaar. En zeker in het buitengebied zijn er niet voldoende om van een efficiënte dekking te spreken. Hulp binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving, elke seconde telt tenslotte!

Een aantal inwoners van Winkeldorp (dat is de oude naam van het gebied Zuiderzeestraatweg bij de Vierhuizenweg tot de Hoge Brinksweg) maakten zich zorgen over het ontbreken van een dergelijke AED in hun directe omgeving. Juist in dat gebied was er een Black Spot, waar niet binnen afzienbare tijd een AED voor noodgevallen beschikbaar was.

Door enkele contacten te leggen werd de Lionsclub Elburg/Oldebroek bereid gevonden de onkosten te sponsoren, ze hebben het geld bijeen hebben gekregen door o.a. het muziekfestijn “Yes! In the Garden” afgelopen zomer te organiseren. Het installatiebedrijf van Norel uit Oosterwolde nam de plaatsing voor haar rekening en fietsenhandel Jan Zoombelt stelde haar locatie beschikbaar.

De AED is aangesloten bij HartslagNu, het landelijke alarmeringssysteem voor reanimatie.

Opgeroepen hulpverleners krijgen bij een reanimatieoproep in de buurt een SMS met pincode om de kast te openen.

De overhandiging en plaatsing vond deze week plaats bij   fietsenhandel Jan Zoombelt aan de Zuiderzeestraatweg 328, bij de kruising met de Looweg.

..